Almette

Pierożki z chrzanem i łososiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Pierożki z serkiem Almette z chrzanem i pieczonym łososiem smakują wybornie na co dzień i od Święta. Myślę, że doskonale będą się prezentowały na Wigilijnym stole☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z chrzanem
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • kubek gorącej wody
  • farsz:
  • 200 g łososia
  • pół szklanki kaszy perłowej
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 serki Almette z chrzanem
Drukuj przepis

Przepis

Pozytywnie Was zaskoczy ta pierogowa kombinacja. To, że serek Almette z chrzanem uwielbia się z łososiem wiemy wszyscy. Dodatkowo jednak smak połączymy z bardzo zdrową kaszą perłową i koperkiem. Ależ pyszne wyszły te pierogi☺

  1. Do mąki dodajemy jajko, sól, oliwę, mieszamy i małym strumieniem zaczynamy wlewać wodę.
  2. Mieszamy ciasto łyżką drewnianą do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek miski.
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką. Powinno być sprężyste. Jeśli będzie zbyt mokre, dosypcie mąki.
  4. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na deskę lub stolnicę i przykrywamy ściereczką.
  5. Kaszę perłową gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
  6. Na oliwie szklimy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy kaszę i pokrojonego w kawałki oczyszczonego łososia.
  7. Przesmażamy całość chwilę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Farsz przekładamy do miski, studzimy i oddajemy 1 serek Almette.
  9. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka (szklanką).
  10. Na każdą porcję ciasta nakładamy łyżkę nadzienia i zlepiamy końce ciasta.
  11. Przygotowane pierożki gotujemy w dużym garnku z wrzącą wodą – dwie minuty po wypłynięciu na wierzch.
  12. Pierożki podajemy z serkiem Almette i koperkiem.

Ugotowane pierogi możemy zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: