Almette

Naleśniki z Almette, jajkiem sadzonym i pieczarkami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Kto powiedział, że naleśniki muszą być na słodko? Zapraszam po pyszny przepis na wytrawne naleśniki!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:
  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • szczypiorek
Drukuj przepis

Przepis

Cienkie naleśniki wypełnione puszystym serkiem, pieczarki przesmażone na masełku i jajko sadzone z płynnym żółtkiem – to śniadanie mistrzów, o którym marzy nie jeden łasuch! Idealne na mroźne zimowe poranki.

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładko.
  2. Naleśniki smażymy na patelni, na oleju.
  3. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki oczyszczone i pokrojone w kawałki.
  4. Dodajemy sól, pieprz, smażymy na rumiano.
  5. Pieczarki odkładamy, na tej samej patelni smażymy dwa jajka.
  6. Każdego naleśnika smarujemy serkiem Almette.
  7. Dodajemy pieczarki, składamy naleśniki w trójkąty.
  8. Na naleśniki kładziemy jajko sadzone.
  9. Całość doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy szczypiorkiem.

Jeśli nie macie wody gazowanej, dodajcie zamiast wody mleka :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: