Almette

Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

David

Mój pomysł na prosty i klasyczny polski przepis na wiejskie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Farsz:
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 200 g ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • łyżeczka suszonej mięty
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • Ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki
  • 250 ml przygotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Drukuj przepis

Przepis

Wiejskie pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i suszonej mięty odkryłem, podróżując po Polsce. W moim przepisie wykorzystam serek Almette śmietankowy. Świeżości farszowi dodaje suszona mięta. Kaszę gryczaną lubię gotować al dente, czyli lekko chrupiącą, a nie rozgotowaną. Do pierogów idealnie pasuje cebulka smażona na maśle.

  1. Na patelni na maśle klarowanym zeszklij cebulę.
  2. Wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną z serkiem Almette i suszoną miętą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę wymieszaj z solą, gorącą wodą i olejem. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 min.
  4. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcję farszu i lep pierogi. Gotuj pierogi w osolonej, gotującej się wodzie.
  5. Serwuj pierogi ze smażoną cebulą i rozpuszczonym masłem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: