Almette

Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 2 osób

David

Dla Olgi nie istnieje coś takiego jak “jeden przepis”. Tworzy ich alternatywy zmieniając skład. Doskonale zdaje sobie sprawę, że każdy człowiek jest inny, ma inne upodobania i smaki.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość
Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość

Olga nie szufladkuje się w trendach kulinarnych. Ucieszyła się, gdy okazało się, że będziemy wykorzystywali serek Almette w sposób nieoczywisty, że odkryjemy jego nieznany dla wielu potencjał.
Jak się ucieszyła? Pisnęła, klasnęła w dłonie i podskoczyła? Nie, niestety. Solidnie walnęła mnie po plecach i powiedziała: – Suuuper!

Pokazałem więc Oldze nowe smaki Almette, ten ze szpinakiem i czosnkiem i ten z rzodkiewkami. Powiem wam szczerze, byłem bardzo ciekaw, który z tych smaków Almette zrobi na Oldze większe wrażenie. Obstawiałem rzodkiewkę, bo taki wiosenny, kobiecy… I co się okazało? Remis.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • scones:
  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • dodatki:
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 4 pieczarki brązowe (portobello)
  • kilka listków szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu białego
Drukuj przepis

Przepis

  1. Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz.
  3. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.
  5. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  6. Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
  7. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir.
  8. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty.
  9. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik.
  10. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.
  11. Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: