Almette

Moskole ze smażonym oscypkiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

David

Te sery, te oscypki, te góralskie przepisy!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka pszenna
  • szczypta soli
  • 1 ser wędzony (może być oscypek)
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • konfitura z żurawiny
Drukuj przepis

Przepis

  1. Obrane i ugotowane ziemniaki wyciskaj przez praskę. Dodaj szczyptę soli i tyle mąki aby uformować ciasto.
  2. Podziel na małe kawałki i uformuj placki grubości 2 cm.
  3. Suchą i rozgrzaną patelnię posyp szczyptą mąki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Na drugiej patelni podsmaż wędzony ser (może być oscypek), pokrojony w plastry, z obu stron, aż się ładnie wytopi.
  5. Serwuj placki z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. Podawaj ze smażonym serem wędzonym i konfiturami z żurawiny.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: