Almette

Krem z białych szparagów

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 30 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • woda lub bulion
  • 1 serek Almette z pomidorami
  • 2 kromki chleba
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Drukuj przepis

Przepis

  1. Obierz szparagi obcinając końcówki. Następnie pokrój szparagi na małe kawałki.
  2. W garnku roztop 10 g masła i duś szparagi 2-3 min.
  3. Wlej białe wino i gotuj, aż wino wyparuje.
  4. Dolej wody lub bulionu tyle, żeby płyn zakrył szparagi. Gotuj do miękkości.
  5. Zmiksuj na gładki krem, ewentualnie przecedź przez drobne sito.
  6. Kromki chleba pokrój w kosteczki i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Pod koniec dodaj wędzonej papryki i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw.
  8. Krem z białych szparagów serwuj z łyżeczką serka Almette z pomidorami oraz z grzaneczkami z chleba z dodatkiem wędzonej papryki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: