Almette

Mus i tatar z truskawek z granolą

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Wysoko w górach, w jeszcze nie zadeptanych Gorcach, zwalił się na mnie CAŁY SMAK ŻYCIA :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • kilka liście bazylii
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych i prażonych pistacji
  • 2 łyżki posiekanych i prażonych migdałów
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki miodu
Drukuj przepis

Przepis

  1. 400 g truskawek zmiksuj na gładki mus (możesz przecedzić przez drobny sitko aby pozbawić się pestkami).
  2. Pozostałe 100 g truskawek pokrój w drobnej kosteczkę.
  3. Posiekaj drobno kilka listków bazylii i wymieszaj je z tatarem z truskawek.
  4. Płatki owsiane praż na suchej patelni aż poczujesz przyjemny zapach i płatki nabiorą lekko złocisty kolor.
  5. Wyciągnij z patelni, wymieszaj od razu z miodem, pistacjami, migdałami i szczyptą soli. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Serek Almette rozmieszaj i ułóż do miseczkach. Polej musem truskawkowym, posyp tatarem i granolą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: