Almette

Krucha tarta ze szparagami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Na szparagi czekam cały rok, a kiedy już się pojawiają, goszczą na moim stole od rana do wieczora :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pęczek szparagów
  • sól
  • pieprz
  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na kruche ciasto mam jeden. Ale to, co zrobicie z tym ciastem, zależy już tylko od Was. Dziś pora na szparagowe szaleństwo 🙂

  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne, posiekane masło, żółtko i sól.
  2. Zagniatam ciasto, a kiedy będzie sprężyste, zawijam je w folię i chowam do lodówki na godzinę.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je i wykładam do formy.
  4. Całą powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem, i podpiekam ok. 15 min w 190 stopniach na lekko złoty kolor.
  5. Szparagi dobrze płuczę, odcinam zdrewniałe końcówki, kroję na mniejsze kawałki.
  6. Na podpieczone ciasto wylewam masę serowo-jajeczną, wykładam szparagi.
  7. Tartę piekę ok. 40 min w 190 stopniach do ścięcia się masy.
  8. Jeśli boki ciasta zbyt szybko brązowieją, przykrywam je folia aluminiową.
  9. Tartę podaję oprószoną świeżymi ziołami i przyprawami z dodatkową porcją serka Almette w miseczce.

Nie obierajcie szparagów. Jeśli są świeże, wystarczy je dobrze umyć (wypłukać piasek z główki) i odciąć zdrewniałe końcówki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: