Almette

Francuskie tartaletki ze szparagami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Urocze, idealne na jeden kęs, skrywające w sobie mnóstwo dobra – takie są te tartaletki!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Pęczek szparagów
  • Łyżka masła
  • Zioła (tymianek, oregano)
  • Sól morska
  • 2 serki Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Warto mieć zawsze przy sobie arkusz ciasta francuskiego! Możemy wyczarować z niego wiele pyszności – np. te cudowne, chrupiące mini tarty. Ciasto francuskie rośnie, faluje, zaskakuje nas swoją chrupkością, przybiera różne formy, kształty. W piękny sposób zostaje ujarzmione przez pyszny serek Almette i szparagi, na które właśnie zaczyna się sezon.

  1. Formy na mini tarty wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na papier wykładamy wycięte ciasto francuskie.
  3. Wylepiamy nim spód oraz boki.
  4. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.
  5. Ciasto pieczemy 20-25 min w 180 stopniach – na złoty kolor.
  6. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce.
  7. Jeśli są młode i cienkie, nie obieramy ich.
  8. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy szparagi na 7-10 min. Solimy, dodajemy zioła.
  9. Na upieczone tartaletki nakładamy serek Almette – po ok. 2 łyżki.
  10. Na serek dodajemy szparagi.
  11. Całość oprószamy solą morską, dekorujemy ziołami.

Z arkuszu ciasta francuskiego możecie upiec 3-4 mini tarty lub jedną dużą tartę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: