Almette

Krucha tarta z pomidorami, cukinią i świeżymi ziołami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kiedy w domu pachnie pomidorami, ziołami i maślanym ciastem wiem, że w piecu piecze się pyszna tarta pomidorowa, która świetnie też smakuje serwowana na zimno. Podana z naturalnym winem, na balkonie w późny, ale ciepły jesienny wieczór, może być prawdziwą ucztą.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2 serki Almette z pomidorami
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ok. 15 pomidorów suszonych
  • kilkanaście (15-20) pomidorków koktajlowych
  • mała cukinia
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeże zioła – bazylia, oregano
  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • masło i bułka tarta - do posmarowania formy
Drukuj przepis

Przepis

Raz, dwa, trzy. Mąka, jajka, masło. I już. Zagniatam najlepsze kruche ciasto, dodaję pachnące pomidory prosto od mojego ulubionego rolnika, zalewam masą jajeczno-serową i piekę… W domu pachnie pomidorami i ziołami i cudnie maślanym ciastem. Taka tarta po brzegi wypełniona najlepszym smakiem jest idealną kolacją. Świetnie też smakuje serwowana na zimno. Podana z naturalnym winem, na balkonie, w późny, ale ciepły jesienny wieczór, może być prawdziwą ucztą. Pomidory wybieram zawsze dojrzałe. Wącham je, oglądam. Nie muszą być piękne. Ważny jest smak. Choć pomidory mogą  wyglądać pięknie. Uwielbiam bawole serca, kocham smak pomidorów tygrysich. Żółte, zielone, fioletowe – one wszystkie są kwintesencją lata i słońca, więc jeśli tylko uda się Wam kupić dobre pomidory, upieczcie tartę, a dodatkowo podjadaj je cały czas. Tak, by nacieszyć się ich smakiem na zapas, do przyszłego lata.

  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne, posiekane masło, żółtko i sól.
  2. Zagniatam ciasto, a kiedy będzie sprężyste, zawijam je w folię i chowam do lodówki na godzinę.
  3. Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je i wykładam do formy. Całą powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem, i podpiekam ok. 15 min w 190 stopniach na lekko złoty kolor.
  4. Pomidorki myję i wycieram. Pomidory suszone kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w plastry. Serki mieszam z jajkami i śmietanką, doprawiam do smaku.
  5. Na podpieczone ciasto wylewam masę serowo-jajeczną, wykładam suszone pomidory, układam pomidorki cherry oraz kawałki cukinii.
  6. Tartę piekę ok. 40 min w 190 stopniach do ścięcia się masy. Jeśli boki ciasta zbyt szybko brązowieją, przykrywam je folia aluminiową.
  7. Tartę podaję oprószoną świeżymi ziołami.

Tartę możecie upiec zarówno w formie okrągłej jak i prostokątnej. Standardowa forma do tarty ma ok. 24 cm średnicy.

Formę możecie posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a możecie ją również wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed podaniem oprószcie tartę ulubionymi świeżymi ziołami. Zielony akcent doda charakteru całości, a aromat ziół pięknie wpłynie na smak tarty.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: