Almette

Grilowane szparagi, gnocchi z sosem ze szpinakiem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

David

Zawsze najlepiej smakuje to, na co właśnie jest sezon. To moja żelazna zasada.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 1 kg ziemniaków (np. odmiana Red Lady)
  • 2 żółtka
  • płaska łyżka soli + jedna łyżeczka soli do gotowania gnocchi
  • 100 - 200 g mąki 00
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • świeże zioła do posypania: np. szałwia, tymianek
  • łyżka oliwy
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Sezon na szparagi trwa krótko (od maja do połowy czerwca), więc wykorzystaj ten czas, aby jak najczęściej gościły w twojej kuchni.

Obrane i krótko grillowane z dodatkiem oliwy i soli to proste, a zarazem bardzo smaczne danie, a do nich gnocchi z jak najmniejszą ilością mąki tak, aby zachowały delikatną i puszystą strukturę. Wypróbuj, zasmakują Ci 🙂

  1. Gnocchi: ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  2. Po wyjęciu z wody zdejmij z nich skórkę i przeciśnij je przez praskę.
  3. Poczekaj aż dobrze wystygną. Dodaj 2 żółtka, sól i wymieszaj.
  4. Dodawaj stopniowo mąkę, szybko i delikatnie łącz składniki. Staraj się użyć jak najmniej mąki.
  5. Wiem, że nie jest to proste, bo ciasto będzie się trochę kleiło. Kluczem do sukcesu jest szybkie połączenie mąki z ziemniakami, a jak najmniejsze formowanie i zagniatanie.
  6. Uformuj wałek i podziel na kawałki.
  7. Z każdego kawałka uformuj cienki, podłużny wałek i pokrój go na gnocchi (małe kopytka).
  8. Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kilkanaście gnocchi naraz (nie za dużo, nie mogą się kleić ze sobą w wodzie).
  9. Poczekaj aż wypłyną i od razu wyciągnij je z wody. Muszą się krótko gotować bo inaczej się rozpadną.
  10. Dół szparagów odetnij (ok. 1/3 długości) i obierz je.
  11. Podsmaż przez 3 minuty w obu stron na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
  12. Na patelnię wlej wino i gotuj aż alkohol wyparuje.
  13. Dodaj serek Almette ze szpinakiem, wymieszaj z winem aż powstanie jednolity aksamitny sos.
  14. Wrzuć gorące gnocchi do sosu, wymieszaj je delikatnie z sosem i od razu podawaj ze szparagami.
  15. Posyp ziołami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: