Almette

Tarta francuska z burakiem, szpinakiem i orzechami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Tarta z ciasta francuskiego to jeden z tych pomysłów na świetne danie, które zawsze się sprawdzają. Tarta z Almette, burakiem, szpinakiem i orzechami jest pyszna!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki
  • garść orzechów włoskich
  • garść szpinaku baby
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie gęsty sos balsamiczny
Drukuj przepis

Przepis

Zawsze warto mieć w lodówce arkusz ciasta francuskiego. Możemy wyczarować z niego wiele pyszności. Dzięki niemu nie damy się zaskoczyć niespodziewanym gościom i w kilka chwil możemy przygotować np. pyszną tartę ☺

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przykrywamy drugim arkuszem papieru i dociskamy mniejszą blaszką.
  3. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach ok 15-20 minut.
  4. Zdejmujemy naczynie i papier - rumienimy ciasto.
  5. Powinno być chrupiące i złote.
  6. Na upieczone ciasto nakładamy serek Almette śmietankowy (może być na całej powierzchni).
  7. Na serku układamy upieczone buraki, pokrojone w plastry.
  8. Orzechy włoskie rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi tartę.
  9. Na tartę dodajemy również listki szpinaku baby.
  10. Całą tartę oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  11. Opcjonalnie możemy tartę skropić gęstym sosem balsamicznym.

Zawsze trzymajcie zapas ciasta francuskiego w lodówce. Dzięki niemu i serkowi Almette w mig wyczarujecie przekąskę na słono lub słodko.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: