Almette

Grillowany wiejski chleb z pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Chrupiące, pachnące oliwą i letnimi pomidorami kromki chleba smakują świetnie. Serek Almette z pomidorami dopełnia całość uwodzicielskim smakiem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 6 kromek wiejskiego chleba
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 10 pomidorków cherry
  • garść świeżej bazylii
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Oto super przepis na królewskie śniadanie lub kolację. Chrupiący chleb, pyszne, pieczone pomidory i obezwładniający smakowo serek Almette. Całość skropiona najlepszą oliwą i udekorowana bazylią. Musicie tego spróbować ☺

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy umyte pomidorki. Dodajemy oliwę z oliwek, sól.
  3. Pomidorki zapiekamy ok. 10-12 minut.
  4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek.
  5. Kiedy całość zacznie pachnieć, na oliwie rumienimy chleb – z obu stron.
  6. Chrupiący chleb solidnie smarujemy serkiem Almette. Na serku układamy pieczone pomidory.
  7. Każdą kromkę chleba obficie oprószamy świeżą bazylią.
  8. Kanapki doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Pomidorki można upiec w piekarniku, a można je też smażyć na patelni. Potrzebują dosłownie chwili, aby były miękkie i gorące.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: