Almette

Wiejski chleb z truskawkami i jadalnymi kwiatami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Zapach domowego, świeżo upieczonego, chleba jest magiczny. A ten przepis jest doskonały. Pieczcie chleb, jedzcie kwiaty!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette fruit z Wiśnią i Żurawiną
  • Chleb:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki żytniej
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 litr wody o temp. 40 stopni
  • dwie prostokątne blaszki
  • dwa arkusze papieru do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania serka Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
  • Dwa kubki truskawek
  • Jadalne kwiaty
  • Cukier malinowy
Drukuj przepis

Przepis

O pieczeniu chleba można mówić pięknie i długo. Zapach świeżo upieczonego chleba jest doskonały i pobudza wyobraźnię i smaki. Kromka takiego chleba doskonale smakuje z owocowym serkiem Almette. Almette Fruit, kawałki truskawek i kwiaty jadalne to śniadanie lub podwieczorek piękny i pyszny.

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
  2. Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
  3. Całość zalewamy 1 litrem wody o temperaturze 40 stopni.
  4. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
  5. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni.
  7. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Po 20 minutach, kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blaszek.
  9. Blaszki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  10. Chleb pieczemy godzinę.
  11. WAŻNE - jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ (190-200 stopni).
  12. Aby przygotować kanapki, kromki chleba smarujemy serkiem Almette. Dodajemy umyte i pokrojone na kawałki truskawki oraz kwiaty jadalne (np. bez, bratki itp.) Całość możemy oprószyć cukrem malinowym.

Kwiaty, które chcemy zjeść powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Jeśli uda się Wam kupić lub zebrać czyste i bez chemii kwiaty, jedzcie je śmiało. Stokrotki mają lekko miętowy smak, bratki są słodkie. Jedzenie kwiatów to super przyjemność.

Cukier malinowy możemy zrobić sami – wystarczy cukier zmieszać ze zmiksowanymi, wysuszonymi (liofilizowanymi) malinami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: