Almette

Drożdżówki z wiśniami, kruszonką i migdałami

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Pachnące masłem, cukrem i wiśniami drożdżówki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Aksamitny serek kapitalnie komponuje się z całością.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette jogurtowy
  • 900 g mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży (100 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • ćwierć kostki masła
  • 500 g wiśni
  • 2 serki Almette jogurtowe
  • dodatkowo - 1 jajko do posmarowanie bułeczek tuż przed upieczeniem
  • kruszonka: 10 dkg maki, 10 dkg masła i 10 dkg cukru
  • 100 g migdałów
Drukuj przepis

Przepis

Uwielbiam takie poranki kiedy wszyscy jeszcze śpią. Wstaję rano, parzę kawę i podjadam coś pysznego. I jeśli jest to ciasto drożdżowe, jestem zachwycona. Kocham drożdżówki z wiśniami i kruszonką. Są idealne do kawy.

  1. Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże, mieszamy je z połową kubka ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki.
  2. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem.
  4. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy olej, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, białka, oraz żółtka, które wcześniej utarliśmy z cukrem.
  5. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do składników.
  6. Ciasto wyrabiamy przez kilkanaście minut.
  7. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez chwilę.
  9. Następnie wałkujemy je na kształt prostokąta.
  10. W każdy centymetr wyrośniętego ciasta delikatnie wcieramy masło.
  11. Posmarowane masłem ciasto zwijamy w rulon.
  12. Kroimy rulon tak, by wyszło ok. 24 ślimaczków.
  13. Zawijasy układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  14. Powinny urosnąć i połączyć się.
  15. Po wyrośnięciu, na każdą drożdżówkę nakładamy wiśnie.
  16. Na owoce i drożdżówki nakładamy kruszonkę, którą robimy następująco: 100 g masła ucieramy wraz z cukrem (100 g) i mąką (100 g).
  17. Na koniec smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem.
  18. Pieczemy po kolei każdą blachę drożdżówek osobno w 180 stopniach przez niecałe ok. 20 -30 minut, do zrumienienia się bułeczek.
  19. Po upieczeniu na każdą drożdżówkę nakładamy porcję serka Almette oraz zrumienione płatki migdałów.

Jeśli chcecie, możecie całość polać lukrem.

Lukier: dużą ilość cukru pudru łączymy z małą ilością wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: