Almette

Grillowane bataty z pomidorami, orzeszkami i sosem balsamicznym

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyszna i bardzo zdrowa przekąska! Taka jest właśnie sałatka na ciepło z pieczonych batatów, które podkręcimy pomidorami, orzechami i pysznym sosem ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 bataty
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • zioła (oregano, tymianek)
  • ząbek czosnku
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • garść orzechów włoskich
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Drukuj przepis

Przepis

Lekko, zdrowo, kolorowo. Lubię takie dania – pełne smaków, kolorów i miłości na talerzu. Bataty to słodkie ziemniaki, w których się zakochacie. Obłędnie smakują z serkiem Almette z pomidorami. Wspaniale grają z gorącymi pomidorkami i chrupiącymi orzechami. Jest pysznie!

  1. Batata szorujemy, osuszamy i kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).
  2. Wszystkie plastry mieszamy z oliwą z oliwek (8 łyżek), solą morską, ziołami i posiekanym czosnkiem.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową. Każdy plaster zamarynowanego batata grillujemy do miękkości (7-10 min, zmieniamy strony).
  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pomidorki koktajlowe, dodajemy sól.
  5. Podsmażone, gorące, miękkie pomidorki przekładamy do miski.
  6. Na suchej patelni podsmażamy orzechy włoskie – dosłownie chwilę, pilnujemy by się nie spaliły.
  7. Grillowane bataty układamy na półmisku, dodajemy pomidorki i orzechy.
  8. Na całej powierzchni dania układamy łezki z serka Almette.
  9. Danie doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.

Batata można grillować lub piec w piekarniku. Można też zrobić z niego fantastyczne frytki!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: