Almette

Brioszka z migdałami, serkiem Almette Jogurtowym, truskawkami i miętą

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Zapach pieczonej brioszki podbił serce niejednego! Łapcie pyszny przepis na brioszkę z serkiem Almette i owocami :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 brioszka (lub chałka)
  • 2 serki Almette Jogurtowe
  • 250 g truskawek
  • garść migdałów (całe lub płatki)
  • listki świeżej mięty
Drukuj przepis

Przepis

Brioszkę można jeść z masłem, brioszkę można też na maśle podsmażyć. Najpyszniejsza jednak jest brioszka przesmarowana serkiem Almette podana ze świeżymi owocami, np. truskawkami. To świetny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek.

  1. Brioszkę (lub chałkę) kroimy na kromki.
  2. Każda kromkę smarujemy serkiem Almette.
  3. Truskawki myjemy, kroimy w plastry, układamy na serku.
  4. Brioszkę z serkiem i truskawkami posypujemy prażonymi migdałami.
  5. Możemy dodać listki mięty.

Migdały prażymy na suchej patelni. Dzięki prażeniu, migdały będą chrupiące. Czerstwą brioszkę możemy pokroić w kromki, zanurzyć z każdej strony w roztrzepanym jajku i usmażyć na maśle na złoty kolor. Brioszka będzie chrupiąca i odzyska świeżość

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: