Almette

Drożdżowiec z rabarbarem

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Ciasto drożdżowe pachnie dzieciństwem. Z mnóstwem owoców i dobrze wyrośnięte – takie jest najlepsze!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6-8 łodyg rabarbaru
  • 100 g brązowego cukru (do rabarbaru i oprószenia ciasta)
  • 2 serki Almette jogurtowe
Drukuj przepis

Przepis

Oprócz całej listy składników, do przygotowania ciasta drożdżowego najbardziej potrzebujemy jednego – dobrego humoru! I tego się trzymajmy.
Nasz drożdżowiec z rabarbarem idealnie smakuje z filiżanką dobrej herbaty. Owocowy serek Almette jogurtowy doskonale łączy się z owocowym i puszystym ciastem. Dzisiejszy drożdżowiec to połączenie drożdżowych ślimaczków. Pokażę Wam jak łatwo można je zrobić.

  1. Do lekko ciepłego mleka dodajemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże.
  2. Czekamy aż drożdże zaczną pracować (kilka/kilkanaście minut).
  3. Drożdże powinny zacząć się pienić, powinny też zwiększyć swoją objętość.
  4. W tym czasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, jajko, sól.
  5. Dodajemy masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste.
  6. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do godziny.
  7. Jego objętość powinna się podwoić.
  8. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
  10. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  11. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy lub rozkładamy dłońmi i formujemy prostokąt.
  12. Całą powierzchnię ciasta smarujemy serkami Almette.
  13. Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy rabarbar w kawałkach.
  14. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon (zwijamy dłuższy bok).
  15. Rulon z serkiem i owocami kroimy w kawałki (ślimaczki).
  16. Każdy kawałek ciasta umieszczamy w przygotowanym naczyniu (blaszce).
  17. Całe ciasto (wszystkie ślimaczki) oprószamy brązowym cukrem.
  18. Ciasto pieczemy najpierw 30 minut w 150 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto w formie ślimaczków ładnie się piecze i łatwo dzieli na porcję.

Można jednak upiec tradycyjny placek drożdżowy, wystarczy wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, dodać owoce i całość zapiec.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: