Almette

Ciasto z wiśniami

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Kruche ciasto z wiśniami to historia krótka, piękna, letnio miłosna. Potrzebujemy mnóstwa wiśni i miłości do lata.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 płaty ciasta kruchego
  • 800 g wiśni (wydrylowanych)
  • kubek brązowego cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 serki Almette jogurtowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
Drukuj przepis

Przepis

Dwa płaty kruchego ciasta, mnóstwo wiśni i cukier. I już. Deser gotowy. Gorące ciasto jemy z aksamitnym serkiem Almette. Serek rozpływa się na cieście niczym lody. To kapitalny smak, połączenie idealne.

  1. Okrągłą formę do tarty wykładamy papierem i ciastem.
  2. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 200 stopniach.
  3. Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  4. Wiśnie przekładamy do lekko podpieczonego ciasta.
  5. Wiśnie nakrywamy drugim płatem ciasta - łączymy brzegi.
  6. Całe ciasto smarujemy żółtkiem i oprószamy cukrem.
  7. Ciasto nacinamy nożem i pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
  8. Serek Almette łączymy z solidną łyżką cukru pudru, mieszamy.
  9. Każdy kawałek ciasta podajemy z porcją serka Almette.

Drylowanie wiśni zajmuje sporo czasu. Jeśli nie macie ochoty tego robić, kupcie wiśnie zamrożone, już wydrylowane.

Świetnym rozwiązaniem jest kupienie gotowego ciasta kruchego. Zwróćcie uwagę na jego skład - powinno mieć w sobie masło.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: