Almette

Sałatka ze szpinaku, buraków i Almette

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pieczone buraki kryją w sobie wiele dobra. I mnóstwo słodyczy. To za sprawą cukru, który podczas pieczenia pięknie się w nich karmelizuje. Ta sałatka jest pyszna. I za sprawą buraków i za sprawą prażonego maku. Przekonajcie się o tym koniecznie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 buraki
  • 4 kubki szpinaku baby (świeże listki)
  • 2 opakowania serka Almette śmietankowego
  • 4 łyżki maku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego
Drukuj przepis

Przepis

Na talerzu układamy umyte i osuszone listki szpinaku. Na szpinak nakładamy plastry pieczonego buraka. Mak prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy porcje serka Almette doprawionego świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Aby przygotować sos wszystkie składniki konkretnie ze sobą mieszamy do uzyskania zawiesiny. Sosem polewamy sałatkę

*Aby sprytnie i dobrze przygotować sos, wszystkie składniki sosu możemy umieścić w słoiku, po czym zamknąć go szczelnie i mieszać. Uzyskamy piękną strukturę sosu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: