Almette

Mini tartaletki z musem z serka jagodowego i owoców leśnych

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

David

Lato kojarzy się z dużą ilością świeżych, soczystych i pysznych owoców. W okresie letnim udajemy się więc do lasu zbierać jagody i inne owoce leśne, lub kupujemy je na bazarkach.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Mini tartaletki z musem z serka jagodowego i owoców leśnych
Mini tartaletki z musem z serka jagodowego i owoców leśnych

We Francji, a dokładnie w Alpach – moich rodzinnych stronach – wybieram się często do swojej lokalnej piekarni/cukierni po tutejszy przysmak – tartę z soczystymi i pysznymi jagodami.

Zbierane są w górach rano i wykorzystywane do wypieków lub konfitur jeszcze tego samego dnia. Jagody stały się moimi ulubionymi owocami. Dobrze, że w Polsce jagody i owoce leśne są tak łatwo dostępne, przynajmniej mogę się cieszyć ich smakiem, kiedy nie mam czasu wybrać się do Francji.

Składniki

Almette fruit z Jagodą i Maliną
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu
  • Skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • Mus:
  • 1 serek Almette Fruit z jagodą i maliną
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatki:
  • jagody i owoce leśne
  • świeża mięta
Drukuj przepis

Przepis

  1. Najpierw musimy zrobić ciasto kruche: w misce łączymy mąkę z masłem i zagniatamy masę, dodajemy też skórkę z cytryny, żółtka, 1 łyżkę jogurtu i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na cienkie placki i wkładamy do naszych, wcześniej posmarowanych masłem, foremek.
  3. Pieczemy tartaletki w 180 stopniach, aż się zrobią złociste.
  4. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ubijamy śmietankę z jedną łyżką cukru pudru, łączymy z serkiem jagodowym Almette.
  6. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wystudzone spody tartaletek, wyciskamy trochę masy - zostawiając miejsce na porcję jagód i owoców leśnych.
  7. W momencie, kiedy mamy już wszystkie tarteletki dekorujemy je listkami mięty.
  8. Poza sezonem letnim użyjmy mrożonych jagód i czarnych owoców leśnych, jak np. jeżyn, czarnej porzeczki lub aronii.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: