Almette

Cevapi wołowo-wieprzowe

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Podczas nagrania do programu zatrzymaliśmy się niedalego miasta Kotor, gdzie przygotowałem grillowane kiełbaski zwane cevapi popularne w Czarnogórze.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Czarnogóra
Czarnogóra

Zatoka Kotorska to piękne miejsce w Czarnogórze. Przypomina fiordy z Norwegi ale z klimatem śródziemnomorskim. Trafiliśmy jeszcze przed falą turystów. Nagrywamy tu jeden z odcinków do mojego programu. Jest ciepło, pięknie i słonecznie. Kotor to ładne miasteczko nad Boką Kotorską. W miasteczku jest bazar. Dla mnie, bazar to DNA miasta. To jest miejsce gdzie dzieje się dużo ciekawych rzeczy. Tu kupisz lokalne produkty, świeże, prosto z morza ryby i owoce morza, warzywa i owoce dojrzałe i soczyste. Sery od babci, które wyrabiają je ręcznie. Tu jest głośno, każdy Cię zaczepia, uśmiecha i zaprasza do swojego stanowiska. Próbuję wszystko i się zachwycam.

Bazary to dla mnie magiczny miejsca i zawsze na nich spędzam dużo czasu. To mój rytuał i najlepszy sposób na poznawanie ludzie, kulturę i zwyczaje danego kraju. Polecam każdemu! W Czarnogórze popularne są cevapi lub cevapcici czyli rodzaj kiełbasek ze świeżego mielonego mięsa, często wołowo-wieprzowego ale są także z jagnięciny, grillowane i podawane z pitą, cebulą, pomidorem i jogurtem. Moja wersja będzie z mięsa wołowo-wieprzowego, grillowanego na patelni. Są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne!

Składniki

  • 125 g mielonej wołowiny do burgerów
  • 125 g mielonej wieprzowiny
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • łyżka natki pietruszki, drobno posiekana
  • sól
  • olej do smażenia
  • dodatki:
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • ząbek czosnku
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mięso mieszamy z posiekaną szalotką, natką pietruszki, solą i szczyptą pieprzu cayenne.
  2. Formujemy podłużne kotleciki/kiełbaski.
  3. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony.
  4. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  5. Pomidory i ogórki kroimy w równe kawałki, mieszamy w miseczce z cebulą, doprawiamy solą do smaku.
  6. Warzywa polewamy łyżką oliwy z oliwek.
  7. Do miski przekładamy serek Almette z rzodkiewkami.
  8. Mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i startym ząbkiem czosnku oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  9. Cevapi podajemy z sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli oraz serkiem Almette.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: