Almette

Gyros z szaszłykami z kurczaka i serkiem Almette ze szpinakiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

David

Cenię sobie odmienność. Cenię sobie otwartość, którą daje podróżowanie, to jak bardzo otwiera głowę i pozwala czerpać z odmienności.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!
Wyruszam w podróż... z Magdą i Almette!

Wiecie jakimi słowami rozpoczęła naszą rozmowę Magda-podróżniczka? – Dobra, jedziemy! – nie wiem dlaczego mnie to nie zdziwiło. I tak gadając, gadając i gadając przygotowaliśmy w niewielkim kamperze cztery niezwykłe potrawy z wykorzystaniem serka Almette w nowych smakach: z rzodkiewkami oraz ze szpinakiem i czosnkiem!

Jeśli jeszcze komuś jedzenie w podróży kojarzy się z jajkami na twardo, albo z konserwą turystyczną, to musi nam uwierzyć, że to już odległa historia. Podróże, jak powiedziała Magda, to otwieranie się na inność i czerpanie z niej. Te inspiracje i pomysły, można wykorzystać w każdej chwili. Ludzie z otwartą głową nie boją się eksperymentować: wprowadzać nowe smaki i nowe połączenia składników.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • ciasto:
  • szklanka mąki orkiszowej
  • jogurt
  • szczypta sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dodatki:
  • 1 opakowanie serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 1 pomidor
  • cebula czerwona
  • 1 pierś z kurczaka
  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, dodaj jogurt tak, żeby uformować gładkie i elastyczny ciasto.
  2. Odstaw na 30 min.
  3. Ciasto podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj na cienkie okrągłe placki.
  4. Smaż placki na suchej patelni po około 2 minut z każdej strony.
  5. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw solą, pokrop cytryną i polej łyżką oliwy z oliwek.
  6. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
  7. Po tym czasie wbij kawałki kurczaka na szaszłykach drewnianych.
  8. Grilluj na patelni przez kilka minut w obu stron.
  9. Pomidory pokrój w kawałki różnej wielkości, tak by ich kształt był urozmaicony.
  10. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.
  11. Każdy placek posmaruj serkiem Almette, następnie ułóż szaszłyki z kurczakiem i pomidory.
  12. Na wierzch połóż krążki cebuli i skrop całość oliwą z oliwek. Zwiń i gotowe!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: