Almette

Baba ziemniaczana z boczkiem i serkiem Almette

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Baba ziemniaczana to pyszny przepis rodem z Podlasia. Najpyszniej smakuje z serkiem Almette i kubkiem maślanki!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g boczku
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulką
  • roszponka
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce i zostawiamy na sitku, aby odciekły.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  3. Boczek kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej - podsmażamy cebulę wraz z boczkiem.
  5. Starte i odciśnięta ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką i podsmażoną cebulą i boczkiem. Doprawiamy do smaku.
  6. Całość przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  7. Każdy kawałek upieczonej baby podajemy z solidną łyżką serka Almette z szczypiorkiem i cebulką.
  8. Z całością świetnie smakuje i dobrze się komponuje roszponka.

W zależności od tego jak grubą chcecie mieć babę ziemniaczaną, taką wykorzystajcie foremkę. Większa foremka sprawi, że baba będzie niższa, bardziej chrupiąca. W mniejszej foremce baba będzie wyższa, z wierzchu chrupiąca, w środku cudnie ziemniaczana.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: