Almette

Sernik malinowy z serka Almette jogurtowego

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Kusi kolorem i smakiem – malinowe cudo. Zróbcie ten sernik, bo przepis jest doskonały!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette jogurtowy
  • *na tortownicę o średnicy 18 cm
  • *spód
  • 100g maślanych lub owsianych ciasteczek
  • 2 łyżki masła
  • *masa
  • 2 opakowania serka Almette jogurtowego
  • 200 g śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • kubek malin
  • 10 g żelatyny w proszku
  • *dodatkowo
  • maliny do ułożenia na serniku
Drukuj przepis

Przepis

Malinowy sernik wygląda księżniczkowo i smakuje bajecznie. Jest delikatny jak pianka, obłędnie malinowy. Z pewnością zachwyci i domowników i gości.

  1. Ciasteczka dobrze kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka wymieszane z masłem układamy na spodzie, dociskając je.
  3. Tortownicę z ciasteczkowym spodem wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  4. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Taką w proszku zalewamy kilkoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  5. W mikserze mieszamy serki Almette ze śmietanką i cukrem.
  6. Kiedy masa się połączy, dodajemy maliny i żelatynę.
  7. Mikser podczas mieszania rozdrobni maliny.
  8. Masę serowo-malinową wylewamy na ciasteczkowy spód.
  9. Na górze ciasta układamy maliny.
  10. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin (3-4), aby stężał.

Taki sernik możecie też przygotować z truskawek lub jagód ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: