Almette

Domowe kopytka z Almette, chrupiącym boczkiem i ziołami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Domowe kopytka można podawać na setki sposobów. Mój dzisiejszy pomysł to kopytka z serka Almette z baaardzo chrupiącym boczkiem i ziołami. Dodatkowo dodany serek Almette cudownie oblepi każdą kluseczkę.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 serki Almette z ziołami
  • mąka pszenna (około 10 łyżek + do podsypywania)
  • sól
  • pieprz
  • 10 plasterków boczku
  • świeże zioła
Drukuj przepis

Przepis

Do kopytek idealne są ziemniaki, które zostały ugotowane dzień wcześniej. Dlatego nie wyrzucajcie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Zróbcie z nich kopytka ☺

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodajemy jajko, 1 serek Almette oraz 5 łyżek mąki.
  4. Całość wyrabiamy i dodajemy więcej mąki.
  5. Doprawiamy ciasto solą i pieprzem (ok. łyżeczki).
  6. Ciasto podsypujemy mąką i wyrabiamy. Mąki nie może być za dużo, ale ciasto nie może się kleić.
  7. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni, formujemy z niego wałki, kroimy na kawałki.
  8. W garnku zagotowujemy wodę.
  9. Kopytka małymi partiami wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu jak tylko wypłyną. Wrzucamy kolejną partię kopytek.
  10. Na patelni podsmażamy boczek, kroimy go na kawałki.
  11. Cały boczek wraz z tłuszczykiem dodajemy do ciepłych kopytek.
  12. Mieszamy wszystko tak, by każda kluseczka pokryła się smakiem boczku.
  13. Już na talerzu do porcji klusek i boczku dodajemy łyżkę serka Almette oraz ulubione zioła.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: