Almette

Kopytka szpinakowe podsmażone na masełku z czosnkiem i podane na szpinaku baby

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

No i mamy hit. Pyszne kluseczki – szpinakowe kopytka, które mogą być samodzielnym daniem lub smakowitym dodatkiem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 800 g ziemniaków
  • 2 opakowania serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 2 żółtka
  • 150 g szpinaku świeżego (baby)
  • garść szpinaku baby do podania
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Drukuj przepis

Przepis

Ugotowane, a następnie zrumienione na masełku, szpinakowe kluseczki to hit. Są lekkie i puszyste, a wszystko to dzięki serkowi Almette ze szpinakiem. Rozpływają się w ustach! Podajcie je z młodym szpinakiem baby, z pewnością Wam zasmakują!

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę.
  2. Szpinak myjemy, blanszujemy na patelni na łyżce masła, odciskamy, siekamy, dodajemy do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków i szpinaku dodajemy serki Almette.
  4. Wbijamy żółtka, podsypujemy mąką.
  5. Doprawiamy całość solą i pieprzem, porządnie mieszamy.
  6. Z masy formujemy wałek, kroimy na małe kluseczki.
  7. Gdyby kluseczki się kleiły, podsypujemy je mąką (delikatnie).
  8. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3-5 minut.
  9. Ugotowane kluseczki podsmażamy na patelni na masełku, podajemy z młodym szpinakiem.

Jeśli na jeszcze ciepłe kluseczki ułożycie serek Almette, on cudownie się rozpłynie. Fantastycznie to współgra z całością!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: