Almette

Zupa cebulowa po góralsku z grzankami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Przygotujcie brzuszki na super rozgrzewającą zupę - oto cebulowa królowa, idealna na jesień!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 kg białej cebuli
  • 1,5 l bulionu
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • 50 ml alkoholu (np. koniaku)
  • 4 kromki chrupiącego chleba
  • 2 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • szczypiorek
  • natka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Pachnie jesienią ta zupa. A kromki całe pokryte serkiem Almette topią się w zupie i nadają jeszcze więcej smaku. Taką zupę z zanurzonym chlebem możecie śmiało wcinać łyżką – i zupę i chleb 🙂

  1. Obraną cebulę kroimy w piórka, odkładamy do miski.
  2. Rozgrzewamy garnek. Dodajemy masło i oliwę z oliwek.
  3. Do garnka wrzucamy cebulę.
  4. Na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę, mieszamy co jakiś czas.
  5. Cebulę solimy, ponownie mieszamy.
  6. Kiedy cebula zacznie karmelizować się, wlewamy alkohol.
  7. Całość mieszamy i czekamy aż alkohol odparuje.
  8. Do cebuli wlewamy bulion, zmniejszamy gaz i gotujemy zupę około 30 minut.
  9. Kromki chrupiącego chleba solidnie smarujemy serkiem Almette ze szczypiorkiem.
  10. Nalewamy zupę do talerza.
  11. Kromki chleba z Almette zanurzamy w zupie.
  12. Całość doprawiamy do smaku, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i natką.

Kiedy cebula będzie się smażyć, możesz dodać do niej odrobinę cukru - ładniej się skarmelizuje.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: