Almette

Zimowa zupa z gruszki i pietruszki

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Jest tak pyszna, że można ją jeść od rana do nocy. Za sprawą gruszki nasza zupa jest słodziutka, a i pietrucha nadaje jej dodatkowej słodyczy. Delikatna struktura zupy podkreślona jest serkiem i karmelizowanymi chipsami korzeniowymi. Obiecuję, zakochacie się jesiennie w tej zupie

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz do smaku
  • 1 serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pietruszkę obieramy. Dwie odkładamy, resztę kroimy na kawałki.
  2. Gruszkę myjemy, kroimy na kawałki usuwając gniazda nasienne.
  3. Na łyżce masła, w garnuszku, podsmażamy pietruszkę i gruszkę.
  4. Całość zalewamy mlekiem, mieszamy.
  5. Po kilku minutach do garnka wlewamy bulion, mieszamy całość.
  6. Po ok. 20 minutach, kiedy pietruszka będzie miękka, miksujemy zupę na gładko.
  7. Doprawiamy nasz krem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Odłożone pietruszki kroimy obieraczką do warzyw na cienkie wstążki.
  9. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy wstążki pietruszki.
  10. Dodajemy sól i pieprz.
  11. Kiedy wstążki pietruszki będą rumiane, wyłączamy gaz.
  12. Gorącą zupę przelewamy do misek. Dodajemy porcję (duża, stołowa łyżka) serka Almette oraz chipsy z pietruszki.
  13. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Chipsy z pietruszki są wspaniałą przekąską. Dokładnie w taki sam sposób możemy przygotować chipsy z marchewki czy jarmużu – idealne, pyszne i zdrowe!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: