Almette

Tarta z karmelizowanym porem, Almette i sałatką

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Karmelizowany por smakuje jak deser. Podczas delikatnego smażenia por staje się delikatny i słodziutki.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z ziołami
  • 2 duże pory
  • masło do posmarowania formy
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 ml miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat
  • 10 pomidorków cherry
  • oliwa z oliwy
  • sok z limonki
  • 2 serki Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Taka odwrócona tarta jest kosmicznie pyszna. Kawałek tarty spakowany do pudełka wraz ze zdrową sałatką może być pyszną i pożywną przekąską na góralskim szlaku 🙂

  1. Do przygotowania tej tarty wykorzystujemy białą i lekko zieloną część pora.
  2. Pory kroimy na dwucentymetrowe kawałki, przymierzamy je do formy, w której będziemy piec tartę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy oliwę, układamy pora.
  4. Pora smażymy ok 5 minut z jednej strony, solimy.
  5. Pora przekładamy na drugą stronę, smażymy.
  6. Na patelnię wlewamy ocet i miód.
  7. Poruszamy patelnia tak, aby sos pokrył pora.
  8. Na dno posmarowanej masłem formy układamy plastry pora.
  9. Na pora nakładamy arkusz ciasta francuskiego.
  10. Ciasto docinamy tak, aby pasowało do formy.
  11. Boki ciasta wkładamy na dół formy.
  12. Tak dopasowane ciasto nacinamy ostrym nożem na środku oraz smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  13. Tartę pieczemy 30 minut w 180 stopniach - powinna być rumiana.
  14. W tym czasie sałatę przekładamy do pudełka.
  15. Dodajemy pokrojone pomidorki.
  16. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
  17. Upieczona tarte wyjmujemy z piekarnika.
  18. Po 5 minutach formę przykrywamy talerzem i odwracamy do góry nogami.
  19. Kroimy kawałek tarty i przekładamy go do pudełka z sałatką.
  20. Na tartę nakładamy solidną łyżkę serka Almette z ziołami.

Jeśli macie ochotę jeszcze bardziej podkręcić smak, polejcie całość gęstym balsamico :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: