Almette

Rustykalne zapiekane papryki z kaszą i serkiem Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Sezon na papryki w pełni. Marynujcie je więc, wcinajcie na surowo. Zapiekajcie! Obowiązkowo z takim jak to nadzieniem :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 4 czerwone papryki
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 10 pieczarek
  • 1 dymka
  • 2 marchewki
  • 5 łyżek kaparów
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

Nadzienie do tych papryk jest tak obłędne w smaku, że można je wcinać prosto z miski. Tak przygotowane papryki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  1. Umyte pieczarki i dymkę kroimy na kawałki.
  2. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry.
  3. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i oliwę z oliwek.
  4. Wrzucamy warzywa, smażymy na rumiano.
  5. Dodajemy sól do smaku.
  6. Do ugotowanego pęczaku wrzucamy kapary.
  7. Dodajemy usmażone warzywa, mieszamy całość.
  8. Dokładamy serek Almette z pomidorami.
  9. Farsz doprawiamy i mieszamy.
  10. Z umytych papryk odcinamy kapelusze.
  11. Papryki oczyszczamy z nasion.
  12. Każdą paprykę napełniamy farszem.
  13. Papryki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Danie zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  15. Upieczone papryki oprószamy płatkami soli i natką pietruszki.

Jeśli nie zużyjesz całego farszu, śmiało zapakuj go do pudełka i zjedz w pracy lub na spacerze. Taki farsz to też super samodzielna sałatka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: