Almette

Ziołowy bulgur z łososiem w sezamie

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Lato to piękna pora roku, doskonała na wszystko. Możemy przede wszystkim odpocząć i cieszyć się słońcem. Możemy jeść też wszystko to na co przez cały rok mieliśmy ochotę, np. letnie, cudownie pachnące zioła.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • solidna garść ulubionych, letnich ziół - natki pietruszki, kolendry, bazylii
  • po ok 100-150 g łososia na osobę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek sezamu
  • 1 serek Almette jogurtowy
Drukuj przepis

Przepis

Każda kasza połączona z salsą verde, czyli mnóstwem ziół jest obłędnie pyszna. Dziś padło na bulgur, który podkręciłam oliwą, cytryną i solidną garścią natki, bazylii i kolendry. Im więcej ziół w tym przepisie, tym lepiej. Ziołowy bulgur podamy z delikatnym łososiem skąpanym w podprażonym sezamie. A bulgur i łososia połączy dip z serka Almette. I proszę bardzo, oto w prosty sposób mamy przepis na obiad lub kolację 🙂

  1. Bulgur gotujemy w lekko słonej, gotującej się wodzie wg wskazówek na opakowaniu (ok 20 min).
  2. Ugotowany bulgur mieszamy z oliwą, cytryną i posiekanymi ziołami. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  3. Łososia myjemy, osuszamy, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekanym imbirem. Odstawiamy na ok 20 min.
  4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią dwie łyżki oliwy i smażymy łososia.
  5. Czas smażenia zależy od grubości łososia. Im grubszy kawałek, tym dłuższy musi być czas smażenia. Średnio jest to ok 3-4 minuty z każdej strony.
  6. Usmażonego łososia obtaczamy w lekko uprażonym na suchej patelni sezamie.
  7. Łososia układamy na kaszy i podajemy z dipem z serka Almette.
  8. Aby przygotować dip, mieszamy serek z odrobiną oliwy z oliwek, soku z cytryny, solą i pieprzem.

Do przygotowania tego dania możecie użyć również kaszy pęczak, będzie pysznie!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: