Almette

Sałatka z pomidorów i brzoskwiń

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Sierpień to piękny pomidorowy czas. Jedzmy ich jak najwięcej - na śniadanie, obiad, na kolację, na deser! Ta sałatka pięknie pachnie latem, a dodatki do niej tylko to potwierdzają :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 brzoskwinia
  • dwie łyżki pokrojonej dymki (biała i zielona część)
  • pół łyżeczki lawendy* (opcjonalnie)
  • garść świeżych, ulubionych ziół (bazylia, oregano)
  • sos:
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Pomidory niedbale pokrójcie, myśląc o słonecznym czasie wakacji. Do pomidorów dołóżcie dojrzałe brzoskwinie, tak dojrzałe, żeby ich sok spływał po Waszych dłoniach. Do pomidorów i brzoskwiń dolejcie pyszny sos i dodatki. Jakie? Sprawdźcie 🙂

  1. Pomidory i brzoskwinie myjemy, kroimy je w kawałki, umieszczamy w misce.
  2. Przygotowujemy sos - energicznie mieszamy oliwę, ocet, musztardę i miód.
  3. Przygotowanym sosem zalewamy pomidory i brzoskwinie, mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut.
  4. Do sałatki dodajemy pokrojoną dymkę, odrobinę lawendy.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Lawenda jest wspaniałym dodatkiem i do deserów i sałatek. Jest intensywna w smaku, więc używajcie jej z umiarem :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: