Almette

Ziemniaki harmonijki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Trochę to pyra, a trochę czips. Spory ziemniak, a jednak chrupiący podany z Almette jest pysznym dodatkiem lub samodzielną przekąską.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 serki Almette z ziołami
  • sól
  • oliwa
  • ulubione zioła
Drukuj przepis

Przepis

Uwielbiam piec te ziemniaki i wcinać jedynie z serkiem Almette. Kocham podawać je również jako dodatek czy do sałatki czy do obiadu. Jedno jest pewne – ziemniaki harmonijki na stałe goszczą w moim menu 🙂

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg).
  2. Ziemniaki szorujemy i bardzo ostrym nożem nacinamy je w harmonijkę - co 1-2 mm, ale nie do końca.
  3. Tak przygotowane ziemniaki delikatnie rozsuwamy palcami.
  4. Ziemniaki nacieramy oliwą i oprószamy solą.
  5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy godzinę.
  6. Gdyby ziemniaki zbyt szybko się rumieniły, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  7. Przed podaniem na spód talerza wykładamy serek Almette. Na serku układamy ziemniaki.
  8. Całość możemy delikatnie skropić oliwą z oliwek i oprószyć ulubionymi ziołami.

Do przygotowania ziemniaków harmonijek warto wybrać duże ziemniaki i ostry nóż :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: