Almette

Podpłomyk z Almette, boczkiem i jabłuszkiem

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Podpłomyk jest chyba najbardziej znanym i starym pieczywem. To prosty skład i proste wykonanie, sami spójrzcie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • podpłomyki (6 szt):
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo:
  • 2 serki Almette z ziołami
  • 12 plastrów boczku
  • 3 jabłuszka
  • natka pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

Aby podpłomyk nie był nudny, zawsze dodaję do niego fajne dodatki. Serek Almette z ziołami jest jednym z nich. Almette kapitalnie komponuje się z chrupiącym boczkiem i słodkim jabłuszkiem. Ten podpłomyk z takimi dodatkami to taka nasza polska pizza 🙂 Ale bez drożdży i znacznie łatwiejsza w wykonaniu 🙂

  1. Do mąki pszennej powolutku wlewamy gorącą wodę, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
  2. Powinno być gładkie i sprężyste.
  3. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy mu odpocząć ok 30 minut (w tym czasie uwolni się gluten).
  4. W tym czasie na suchej patelni smażymy plastry boczku - na chrupiąco.
  5. Na wytopionym z boczku tłuszczyku smażymy plastry jabłka.
  6. Wszystko odkładamy na bok.
  7. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy.
  8. Każdy placek pieczemy z dwóch stron na patelni po 3-4 minut.
  9. Ciepłe podpłomyki smarujemy solidnie serkiem Almette z ziołami.
  10. Na każdy podpłomyk nakładamy chrupiący boczek i słodkie, miękkie jabłuszka.
  11. Całość oprószamy natką pietruszki.

Podpłomyk najlepiej smakuje z patelni. Możecie nałożyć na niego dowolne dodatki i śmiało wszystko zapiec w piekarniku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: