Almette

Jesienna owsianka z orzechami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Ciepła owsianka to złoto, szczególnie kiedy za oknem jesień. Jedzcie owsiankę, bo to samo zdrowie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • garść orzechów włoskich i migdałów
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 3 łyżki miodu
Drukuj przepis

Przepis

Owsianka nie musi być nudna. Dodajcie do niej owoce lub kakao. A nawet i czekoladę. Zyska wtedy na smaku. Aby była jeszcze bardziej wartościowa, dodajcie do niej solidną łyżkę serka Almette.

  1. Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane.
  2. Zalewamy je wodą i zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu.
  3. Do owsianki wrzucamy łyżkę kakao i połowę orzechów.
  4. Gotujemy całość na malutkim ogniu 10-12 minut.
  5. Pozostałe orzechy prażymy na suchej patelni.
  6. Kiedy owsianka będzie gotowa, do garnka dodajemy dwie łyżki serka Almette, mieszamy.
  7. Owsiankę wykładamy do miseczek.
  8. Na wierzch dodajemy serek Almette, uprażone orzechy oraz miód.

Jeśli nie chce Wam się gotować rano owsianki, wieczorem zalejcie ją wodą i wstawcie w naczyniu do lodówki, rano będzie gotowa :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: