Almette

Zielone Sandwiche

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Pełne zdrowia i dobrej energii są te kanapki. Wyglądają tak smakowicie, że aż żal je jeść. Ale jedzcie i rozkoszujcie się. To wspaniała propozycja!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 kromki chleba ze słonecznikiem
  • 2 kromki ciabatty
  • 2 kromki chleba z ziarnem
  • 2 serki Almette z rzodkiewkami
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 cukinia + oliwa z oliwek
  • 1 pierś kurczaka
  • 50 g łososia
  • awokado
  • rukola
  • szpinak baby
  • ogórek
  • koperek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Różne rodzaje pieczywa, wariacja na temat warzyw, smakowite dodatki i jeden, pyszny, wspólny element – serek Almette. Takie kanapki możecie spakować na plażę, nad jezioro, do szkoły, do pracy – gdziekolwiek sobie wymarzycie ☺

  1. Każdą kromkę pieczywa solidnie smarujemy serkiem Almette z obu stron.
  2. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry.
  3. Cukinię kroimy we wstążki, skrapiamy je oliwą z oliwek i chwilę grillujemy na patelni.
  4. Na posmarowane serkiem Alemtte kromki chleba ze słonecznikiem dodajemy listki szpinaku baby, plastry rzodkiewki i wstążki cukinii.
  5. Całość oprószamy solą, pieprzem i składamy.
  6. Ciabattę smarujemy serkiem Almette.
  7. Do środka wkładamy rukolę, plastry rzodkiewki, plastry awokado i plastry pieczonego/smażonego lub grillowanego kurczaka.
  8. Kanapkę składamy.
  9. Kromki chleba z ziarnami smarujemy serkiem Almette z obu stron.
  10. Do środka wkładamy szpinak baby, pieczonego lub smażonego łososia, plastry ogórka i koperek.
  11. Całość oprószamy solą i pieprzem, zamykamy drugą kromką chleba.

Zarówno łososia jak i kurczaka możecie przygotować wcześniej. Mięso w kanapce nie musi być ciepłe. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: