Almette

Sernik nowojorski

Czas przygotowania 70 min

Porcja dla 5 osób

Asia

Sernik z Almette? Nowojorski sernik z Almette? Proszę bardzo! Pilnie sprawdźcie ten przepis, radzę dobrze! ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Spód: (tortownica o średnicy 18 cm)
  • 50g masła (roztopionego)
  • 100g ciastek digestive (pokruszonych)
  • MASA SEROWA
  • 5 serków Almette śmietankowy
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sok z 1 cytryny
  • POLEWA
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Drukuj przepis

Przepis

Zrobimy dziś autentyczny sernik nowojorski przy użyciu serka Almette! Ten puszysty, delikatny, dający mnóstwo możliwości serek to idealna baza do sernika nowojorskiego. Jest ciut słony, bardzo delikatnie wytrawny, więc można go podkręcać dowolnie czy to cukrem czy kruchym spodem sernika. Wyjątkowo prosty w użyciu serek wykorzystany do tego przepisu udowodni wszystkim niedowiarkom jak pyszny może być sernik z Almette!

  1. Rozpuszczone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciastkami z masłem wylepiamy spód tortownicy.
  3. Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.
  4. Serki Almette przekładamy do misy, dodajemy cukier, mąkę, jajka, śmietanę, sok z cytryny – całość miksujemy na gładką masę.
  5. Masę wylewamy do tortownicy.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Do piekarnika (na spód) wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
  8. Wstawiamy sernik i pieczemy go 15 minut w 180 stopniach.
  9. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 40 minut.
  10. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
  11. Na ostudzony sernik nakładamy polewę, którą przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki na gładko.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: