Almette

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Ziemniaki, boczuś i serek Almette to połączenie doskonałe. Z ziemniaków możemy wyczarować wiele dań, a ten przepis to jedno z tych dań doskonałych.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml mleka 2%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 100 g boczku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
Drukuj przepis

Przepis

Gratin to klasyczna zapiekanka francuska. Sekret tych pysznych ziemniaków tkwi w tym, że podgotowujemy je w mleku, śmietance i Almette. Po gotowaniu nie wylewamy tego płynu – całość zapiekamy. Delikatne i cienkie plasterki ziemniaków zmieniają się w chrupiące, pyszne, pachnące jesienią i boczkiem danie 🙂

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
  3. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem połączonym ze śmietanką i jednym serkiem Almette.
  4. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
  5. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
  7. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały, dodajemy boczuś :).
  8. Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
  9. Ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, podajemy z solidną porcją serka Almette.

Boczuś może być surowy, a może być wędzony. Jego ilość dodana do ziemniaków jest kwestią Waszego smaku.

Ziemniaki możecie pokroić na mandolinie - w dwumilimetrowe plasterki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: