Drukuj przepis
Przepis
Gratin to klasyczna zapiekanka francuska. Sekret tych pysznych ziemniaków tkwi w tym, że podgotowujemy je w mleku, śmietance i Almette. Po gotowaniu nie wylewamy tego płynu – całość zapiekamy. Delikatne i cienkie plasterki ziemniaków zmieniają się w chrupiące, pyszne, pachnące jesienią i boczkiem danie 🙂
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy.
- Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem połączonym ze śmietanką i jednym serkiem Almette.
- Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
- W tym czasie boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem.
- Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały, dodajemy boczuś :).
- Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.
- Ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, podajemy z solidną porcją serka Almette.
Boczuś może być surowy, a może być wędzony. Jego ilość dodana do ziemniaków jest kwestią Waszego smaku.
Ziemniaki możecie pokroić na mandolinie - w dwumilimetrowe plasterki.