Almette

Zapiekanka górlska

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 2 marchewki
  • kubek zielonego groszku
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego i wieprzowego)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • kubek pasty pomidorowej
  • 6 sporych ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 serki Almette śmietankowy (1 do ziemniaków, drugi do podania)
Drukuj przepis

Przepis

Obiady jednogarnkowe lubię bardzo. A takie, które przeszyte są mnóstwem smaków, najbardziej! Taka jest właśnie ta zapiekanka – pełna warzyw, mięsa, ziół i smaku.

  1. W garnku, który możemy wstawić do piekarnika rozgrzewamy oliwę.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
  3. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w plastry.
  4. Do garnka dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Dodajemy zielony groszek.
  7. Do całości wlewamy pastę pomidorową.
  8. Danie podsmażamy.
  9. Ziemniaki kroimy w plastry.
  10. W misce łączymy ze sobą śmietankę oraz serek Almette.
  11. Do śmietankowego sosu dodajemy plastry ziemniaków.
  12. Plastry ziemniaków układamy na podsmażonym mięsie - jeden przy drugim.
  13. Ziemniaki układamy na mięsie wraz z pozostałym sosem.
  14. Zapiekankę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem.
  15. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
  16. Każdą porcję zapiekanki podajemy z solidną łyżką serka Almette.

Upieczone danie możecie spożyć też na drugi dzień. Możecie je ponownie podpiec lub nawet podsmażyć na patelni - koniecznie podajcie każdą porcję z serkiem Almette :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: