Almette

Zabajone z czerwonymi pomarańczami i serkiem jogurtowym

Czas przygotowania 35 min

Porcja dla 4 osób

David

Podczas pobytu w Folwarku Jackowo na Pomorzu razem z Dorotą z kameralna.com.pl przygotowaliśmy wspaniały deser!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • ZABAJONE:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • DODATKI:
  • 1 pomarańcza czerwona lub zwykła (obrana i pokrojona w kawałki)
  • 2 łyżki obranych i posiekanych pistacji
  • Serek Almette jogurtowy
  • listki melisy do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zabajone: ubij w misce żółtka z cukrem na puszystą i jasną masę.
  2. Wlej białe wytrawne wino, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje.
  3. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
  4. Podaj zabajone na talerzykach. Ułóż kilka kawałków pomarańczy i 2-3 łyżeczki serka Almette jogurtowy. Posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami melisy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: