Almette

Jaglanka z serkiem, masłem orzechowym i konfiturą z jagodami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

W tym daniu jaglanka totalnie Was zaskoczy. W takim towarzystwie musi być pysznie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2,5 kubka mleka migdałowego
  • 2 łyżki serka Almette śmietankowy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki konfitury z jagodami lub świeże jagody (w sezonie)
  • 4 listki melisy do dekoracji
  • 2 łyżki prażonych i posiekanych migdałów
Drukuj przepis

Przepis

Jak zdrową kaszę przemycić w deserze? To proste, smaczne i szybkie danie jest najlepszym sposobem!  PS. Testowane na dzieciach!

  1. Opłucz kaszę pod bieżącą wodą.
  2. W garnku, na maśle klarowanym praż kaszę na średnim ogniu regularnie mieszając.
  3. W osobnym rondelku podgrzej 2,5 kubka mleka migdałowego i wlej do garnka z kaszą.
  4. Gotuj pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn, ok 15 min.
  5. Odstaw na 5 min.
  6. Po tym czasie serwuj kaszę w miseczkach.
  7. Dodaj łyżkę serka śmietankowego, masła orzechowego oraz konfiturą z jagodami.
  8. Posyp migdałami.
  9. Udekoruj listkami melisy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: