Almette

Zupa rybna z pstrągiem i Almette ogórkowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 8 osób

David

Będąc na Pomorzu należy spróbować danie z rybą, ja zdecydowałem się na zupę z pstrąga... :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • WYWAR:
  • 2 wędzone pstrągi (głowy i kręgosłupy)
  • 2 świeże pstrągi (głowy i kręgosłupy)
  • ZUPA:
  • filety ze świeżych pstrągów pokrojone w kostkę
  • 1 filet z łososia bez skóry pokrojony w kostkę
  • 1 filet z dorsza bez skóry pokrojony w kostkę
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • łyżka wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • DODATKI:
  • 4 kromki chleba
  • Serek Almette z ogórkiem i ziołami
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wywar: włóż składniki na wywar do garnka i zalej je wodą tak, aby tylko je pokryła. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10-15 min. Odcedź przez sito. Zachowaj wywar.
  2. Do drugiego garnka wlej pomidory oraz dwie szklanki wody.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu razem z czosnkiem w łupinie, aż sos zgęstnieje.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  5. Na suchej patelni połóż połówki cytryny i smaż aż się ładnie zarumienią. Odstaw.
  6. Do garnka z sosem pomidorowym, wlej wywar rybny i wymieszaj.
  7. Zrób bukiet z natki pietruszki, tymianku i liści laurowych i zawiąż je sznurkiem do gotowania.
  8. Wrzuć ten bukiet do garnka. Dodaj połówki cytryny i gotuj 10 min.
  9. Po tym czasie dodaj kawałki ryby, delikatnie wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut.
  11. W tym czasie grilluj kromki chleba. Posmaruj je serkiem Almette z ogórkami i ziołami.
  12. Serwuj zupę z grzankami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: