Almette

Wytrawne muffiny ze szpinakiem i burakiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Muffiny nie muszą być słodkie by kusić smakiem. Wytrawne muffiny z pysznym serkiem Almette są kapitalną przekąską!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 buraki
  • solidna garść szpinaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 serek Almette ze szpinakiem i czosnkiem
Drukuj przepis

Przepis

Wyglądają zwiewnie i czarują kolorami. Ich kształt może zwieść, bowiem po jednym kęsie okazuje się, że to… muffiny z burakiem i szpinakiem! Nie pozostaje więc nic innego jak tylko zanurzać kolejne porcje muffina w aksamitnym serku Almette. Ależ to jest fantastyczna przekąska!

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Jajka roztrzepujemy, łączymy z olejem i jogurtem.
  3. Mieszamy składniki sypkie z mokrymi.
  4. Buraki kroimy w kosteczkę, szpinak siekamy.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mieszamy z burakiem, drugą ze szpinakiem.
  6. Ciastem napełniamy foremki na babeczki lub na muffinki.
  7. Muffiny pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Do muffinów możecie dodać buraka pokrojonego lub startego na tarce.

To samo możecie uczynić ze szpinakiem – listki pokrojone lub szpinak zmiksowany.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: