Almette

Mini karnawałowe kanapki

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 5 osób

Asia

Piękne i idealne! Mini karnawałowe kanapeczki czarują wyglądem i zachwycają smakiem!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 20-30 okrągłych kromek chleba ciemnego (może być pumpernikiel)
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 2 serki Almette z ziołami
  • 10 brukselek + łyżka masła, só, pieprz
  • 1 duży upieczony burak + kremowy ocet balsamiczny
  • szklanka upieczonej w kawałku (np. kostka) dyni + sól, pieprz
  • 2 marchewki + łyżka masła i łyżka miodu
Drukuj przepis

Przepis

Takie kanapki są idealna na mały kęs, na przyjęcie czy kolację. Świetnie wyglądają, są małe, urocze i zdrowe, bo przepełnione zdrowymi warzywami. Takie kanapeczki możecie podać na ładnej tacy lub talerzu. Niech każdy wybierze takie, które najbardziej lubi.

  1. Każdą kromkę chleba smarujemy serkiem Almette.
  2. Wykorzystujemy różne rodzaje serków Almette.
  3. Brukselkę myjemy, obieramy z listków.
  4. Listki przesmażamy na patelni na łyżce masła, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  5. Tak przygotowane listki nakładamy na kanapeczki.
  6. Ugotowanego buraka kroimy w kostkę, układamy na kolejnych kanapkach.
  7. Buraka skrapiamy kremowym balsamico.
  8. Posiłkując się obieraczką do warzyw, ścinamy z marchewki wstążki.
  9. Wstążki marchewki przesmażamy na patelni z masłem i miodem, doprawiamy do smaku.
  10. Tak przygotowaną marchewkę nakładamy na kanapeczki.
  11. Pokrojoną w kostkę, upieczoną dynię doprawiamy solą i pieprzem, układamy na kanapeczkach.

Aby otrzymać takie okrągłe chlebki, możemy foremką do pierniczków wyciąć z chleba dowolny kształt.

Możemy też kupić gotowe, małe okrągłe chlebki – typu pumpernikiel.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: