Tym razem czas na odrobinę szaleństwa! Będziemy piec wytrawną tartę z… rzodkiewkami! Rzodkiewki smakują wybornie na surowo, w sałatkach, czy w serkach Almette. Ale czy próbowaliście kiedyś rzodkiewki na ciepło? Jakiś czas temu wspólnie z Almette zaserwowałem Wam przepis na smażone rzodkiewki. Tym razem czas na nową pyszną kompozycję: połączenie ich z pysznym kruchym ciastem i serkiem Almette ze szczypiorkiem.
Masło dodawane do kruchego ciasta powinno być zimne. Pamiętaj, aby jak najkrócej je wyrabiać, żeby nie rozgrzało się od naszych rąk.
Do tego przepisu nie potrzebujesz foremek, wystarczy blacha z piekarnika.
Marynowanie rzodkiewek przed pieczeniem spowoduje, że będą miały przyjemny, słodko-kwaśny posmak. Dodanie chilli jest opcjonalne, możesz je zastąpić np. słodką papryką.
Ten przepis wykorzystuje cały pęczek rzodkiewek - to doskonała okazja, aby nie wyrzucać liści! Pesto z liści możesz przechować w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Po każdym użyciu, pokryj pesto cienką warstwą oliwy, co spowoduje, że pesto się nie utleni i nie zepsuje.