Almette

Wytrawna tarta z rzodkiewkami i serkiem Almette ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 50 min

Porcja dla 4 osób

David

Tym razem czas na odrobinę szaleństwa! Będziemy piec wytrawną tartę z… rzodkiewkami! Rzodkiewki smakują wybornie na surowo, w sałatkach, czy w serkach Almette. Ale czy próbowaliście kiedyś rzodkiewki na ciepło? Jakiś czas temu wspólnie z Almette zaserwowałem Wam przepis na smażone rzodkiewki. Tym razem czas na nową pyszną kompozycję: połączenie ich z pysznym kruchym ciastem i serkiem Almette ze szczypiorkiem.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 1-2 żółtka
  • dodatki:
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem
  • pęczek rzodkiewek
  • pół cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżeczka suszonych płatków chilli lub pieprz cayenne
  • łyżka oliwy
  • pesto:
  • liście z rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. W misce zrób kruszonkę z mąki, masła i szczypty soli. Dodaj żółtka i szybko uformuj ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj łyżkę zimnej wody.
  2. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.
  3. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, miodem i chilli. Odstaw do marynowania na 15 minut.
  4. W tym czasie rozwałkuj ciasto.
  5. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  7. Posmaruj ciasto serkiem Almette, zostawiając ok. 3 cm czystego brzegu.
  8. Ułóż rzodkiewki na serku.
  9. Brzegi ciasta zawiń do środka.
  10. Piecz na złoty kolor ok 35-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃.
  11. W międzyczasie umyte i osuszone liście rzodkiewki włóż do blendera.
  12. Dodaj pokrojony ząbek czosnku, sól i kilka łyżek oliwy. Zmiksuj na pesto.
  13. Pokrop cytryną do smaku.
  14. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
  15. Serwuj z pesto z liści rzodkiewek i resztą serka Almette ze szczypiorkiem.

Masło dodawane do kruchego ciasta powinno być zimne. Pamiętaj, aby jak najkrócej je wyrabiać, żeby nie rozgrzało się od naszych rąk.

Do tego przepisu nie potrzebujesz foremek, wystarczy blacha z piekarnika.

Marynowanie rzodkiewek przed pieczeniem spowoduje, że będą miały przyjemny, słodko-kwaśny posmak. Dodanie chilli jest opcjonalne, możesz je zastąpić np. słodką papryką.

Ten przepis wykorzystuje cały pęczek rzodkiewek - to doskonała okazja, aby nie wyrzucać liści! Pesto z liści możesz przechować w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Po każdym użyciu, pokryj pesto cienką warstwą oliwy, co spowoduje, że pesto się nie utleni i nie zepsuje.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: