Almette

Tartaletki na cieście francuskim z Almette ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 50 min

Porcja dla 4 osób

David

Podrzucam Wam przepis na super proste i bardzo dobre tarteletki z warzywami, koniecznie zróbcie je z dzieciakami :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • listki bazylii do dekoracji
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Cukinię, cebulę i pomidora pokrój w plasterki.
  2. Połóż je na blachę do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i piecz w 180 ℃, aż warzywa zmiękną i się ładnie skarmelizują.
  3. Na blacie rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraciki ok. 10 x 10 cm.
  4. Każdy kwadracik posmaruj serkiem Almette ze szczypiorkiem tak, aby zachować czyste brzegi.
  5. Na każdym posmarowanym kwadraciku ułóż plasterek cebuli, cukinii i pomidora.
  6. Piecz ok. 20-25 min w 180 ℃, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  7. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  8. Udekoruj listkami bazylii i serwuj od razu.

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki w ostatniej chwili przed użyciem.

Możesz upiec warzywa dzień wcześniej, wtedy zaoszczędzisz dużo czasu.

Nie nakładaj za dużo serka na ciasto, gdyż może wyjść zakalec.

Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz użyć różnych warzyw i różnych serków Almette, pesto, różnych dodatków i ozdób po upieczeniu (zioła, pestki, orzechy), a nawet zrobić je w wersji na słodko.

Jest to idealny przepis do zrobienia z dziećmi, ponieważ mogą same mogą wybierać dodatki, które lubią i samodzielnie dekorować swoje mini-tarty.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: