Almette

Sałatka na ciepło z kalafiorem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Kto powiedział, że sałatki muszą być na zimno podane? W mojej kuchni często podaję sałatki na ciepło lub z kilkoma składnikami na ciepło a z częścią na zimno. Bardzo lubię taki kontrast ciepło-zimno. W tym przypadku pieczony kalafior idealnie się łączy z dressingiem na zimno z serkiem Almette jogurtowym.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette jogurtowy
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 1 kalafior
  • łyżka kuminu
  • łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • płaska łyżeczka kurkumy w proszku lub 1 cm startej świeżej kurkumy
  • pół cytryny
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę, aż poczujemy przyjemny i charakterystyczny zapach przypraw.
  2. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Na tej samej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika na złoty kolor.
  4. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Przycinamy różyczki z kalafiora.
  6. Mieszamy je z dwoma łyżkami oliwy, solą i przyprawami.
  7. Układamy je na blasze i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
  8. W międzyczasie przygotowujemy dressing.
  9. Mieszamy 2 łyżki serka z odrobiną wody, dodajemy kurkumę, kilka kropel cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
  10. Wyciągamy różyczki kalafiora z piekarnika.
  11. Przekładamy jeszcze ciepłe do miski.
  12. Polewamy dressingiem i posypujemy pestkami.
  13. Na końcu dekorujemy listkami natki pietruszki.

Liście kalafiora są jadalne, można je przygotować jak jarmuż czyli smażone, blanszowane, gotowane, pieczone, piklowane a nawet kiszone.

W przepisie używamy różyczek kalafiora. Aby nie marnować całej reszty, kalafiora można zmiksować na tzn. „ryż”. Serwuj go jako surówkę z dressingiem i ulubionymi dodatkami

„Zmęczony” kalafior czyli taki który już leży kilka dni w lodówce, ugotuj w wodzie i zmiksuj na puree lub przygotuj zupę krem.

Kalafior świetnie się sprawdzi w formie „steków” czyli kroimy na grube plastry, blanszujemy a następnie grillujemy na złoty kolor z obu stron.

Kalafior pieczony w całości i tak podany na stół zaimponuje Waszym gościom. Koniecznie serwujcie go z salsą ziołową lub palonym masłem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: