Almette

Spaghetti z ziołowym pesto

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

U mnie gotowanie często jest spontanicznie. Otwieram lodówkę, patrzę co jest i od razu przychodzą mi do głowy pomysły. Nic nie marnuję i zawsze staram się wykorzystać jak najwięcej produktów, które mam w lodówce.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 2-3 łyżki serka Almette śmietankowy
  • spaghetti (lub ulubiony makaron, który masz akurat w domu)
  • Pesto:
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • kilka łodyg szczypiorku lub dymki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pół cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Drukuj przepis

Przepis

W tym przepisie wziąłem kilkudniowe zioła i zrobiłem z nich pyszne pesto. A że pesto kojarzy się często z makaronem to wymieszałem je ze spaghetti ugotowanym al dente. Całość połączyłem z serkiem Almette śmietankowym i to było strzał w dziesiątkę, kremowo i super smacznie.

  1. Zacznij od posiekana wszystkich ziół, a następnie wrzuć je do blendera.
  2. Dodaj ząbek czosnku i 3 szczypty soli.
  3. Wlej kilka łyżek oliwy.
  4. Zmiksuj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dolej więcej oliwy.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny do smaku.
  6. Przełóż pesto do szklanego naczynia.
  7. Pesto można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Można je też zamrozić.
  8. Teraz ugotuj spaghetti al dente. Odsącz, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
  9. Wymieszaj tę wodę z pesto i dodaj do spaghetti.
  10. Na koniec dodaj serek Almette i wszystko razem wymieszaj. Serwuj od razu.

Zawiń zioła w ściereczkę lub ręcznik papierowy i nawilż je wodą. W ten sposób dłużej zachowają świeżość trzymane w lodówce.

Do pesto używaj wszystkie ulubione zioła i najlepiej w całości czyli łodygi i liście. W łodygach jest dużo soku i smaku.

Jeśli Ci zostało pesto przechowuj je w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Wykorzystaj je do risotto, kasz albo jako smarowidło do chleba.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: