U mnie gotowanie często jest spontanicznie. Otwieram lodówkę, patrzę co jest i od razu przychodzą mi do głowy pomysły. Nic nie marnuję i zawsze staram się wykorzystać jak najwięcej produktów, które mam w lodówce.
W tym przepisie wziąłem kilkudniowe zioła i zrobiłem z nich pyszne pesto. A że pesto kojarzy się często z makaronem to wymieszałem je ze spaghetti ugotowanym al dente. Całość połączyłem z serkiem Almette śmietankowym i to było strzał w dziesiątkę, kremowo i super smacznie.
Zawiń zioła w ściereczkę lub ręcznik papierowy i nawilż je wodą. W ten sposób dłużej zachowają świeżość trzymane w lodówce.
Do pesto używaj wszystkie ulubione zioła i najlepiej w całości czyli łodygi i liście. W łodygach jest dużo soku i smaku.
Jeśli Ci zostało pesto przechowuj je w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Wykorzystaj je do risotto, kasz albo jako smarowidło do chleba.