Almette

Wysokobiałkowy dip fasolowy z salsą ziołową, skórką cytrynową i Almette z chrzanem

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 papryka czerwona
Drukuj przepis

Przepis

  1. Odsączoną fasolę wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem razem z 2 łyżkami serka Almette, startym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekaj, wymieszaj ze skórką z cytryny, kilkoma kroplami soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przełóż dip do miseczki, a pośrodku uformuj lekkie wgłębienie. W nim umieść łyżkę posiekanej natki pietruszki.
  4. Warzywa pokrój w słupki i serwuj z dipem.

W wersji light możesz zastąpić oliwę 2 łyżkami wody z puszki fasoli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: