Odsączoną fasolę wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem razem z 2 łyżkami serka Almette, startym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Natkę pietruszki drobno posiekaj, wymieszaj ze skórką z cytryny, kilkoma kroplami soku z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż dip do miseczki, a pośrodku uformuj lekkie wgłębienie. W nim umieść łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Warzywa pokrój w słupki i serwuj z dipem.
W wersji light możesz zastąpić oliwę 2 łyżkami wody z puszki fasoli.
W wersji light możesz zastąpić oliwę 2 łyżkami wody z puszki fasoli.